Vorige fotoVolgende foto
 

Het Kretenzisch klimaat

Kenmerkend voor het weer in Kreta zijn de zachte regenachtige winters en de hete droge zomers. Kreta heeft namelijk een landelijk mediterraan klimaat. Wat de weersomstandigheden betreft, zijn er grote verschillen tussen het kustgebied enerzijds en de bergstreek anderzijds, alsook tussen de west- en de oostkant van het eiland. De bergen in Kreta, die als het ware een muur vormen tussen oost en west, houden de noorderwind tegen en doen de wolken "stranden" die eerder nog over de Egeïsche Zee dreven. Gevolg is dat het vaak bewolkt en vochtig is in het noorden, maar zonnig in het zuiden, zonder wolken boven zee.

-Kustgebied: droge zomer, zachte winter. Het regenseizoen begint eind oktober en duurt tot de maand maart, soms zelfs tot in april. Sneeuwval is veeleer zeldzaam in het kustgebied van Kreta, en zeker in het oostelijke gedeelte van het eiland.

-Het oostelijke gedeelte van Kreta (streek van Sitia) heeft een droger en warmer klimaat dan het westelijke gedeelte (streek van Chania). Dit heeft zijn gevolgen ook voor de vegetatie: de streek van Chania is groen terwijl de streek van Sitia eerder woestijn-allures heeft.

-Dezelfde vergelijking geldt ook overeenkomstig voor het noorden en zuiden van Kreta: de zuidkust is droger en veel warmer dan de noordkust.

Temperaturen op KretaAprilKunJuniJuliAugSeptOkt
Dagtemperatuur °C 21 24 28 31 31 28 25
Nachttemperaturen °C 12 15 18 29 21 20 18
Water temperaturen °C 18 19 22 24 24 24 23
Sunny Hours 8 10 11 13 11 11 7