Vorige fotoVolgende foto
 

Kretenzische Keuken

Hoe belangrijk is het eten voor de Kretenzers?

Voor vele westerlingen is het eten simpelweg een manier om hun lichaam van de nodige energie te voorzien. Fastfood is een levenswijze geworden en de zelfgemaakte maaltijden van vroeger worden vaak vervangen door snelklaar- of opwarmgerechten, met de magnetronoven in de aanslag.

Voor Kretenzers echter is het eten nog een belangrijke bezigheid! Het is een deel van het leven waarvan men moet proeven en genieten, en dat liefst zo lang mogelijk duurt. Een familiale maaltijd onder vrienden kan gemakkelijk een hele dag of een hele nacht duren. Het lekker eten, de goede wijn en het aangename gezelschap zijn zeker zo belangrijk als de ingrediënten die worden gebruikt en de kookkunst van de chef. Al die elementen zijn overvloedig aanwezig in Hotel Vritomartis.

Wist u dat de bevolking van Kreta de hoogste gemiddelde levensduur heeft?

Het geheim is te zoeken in de traditionele Kretenzische keuken en in de basisingrediënten die worden gebruikt.

Extra vergine olijfolie van eigen productie

Troef in de Kretenzische voeding is ongetwijfeld de eenvoud ervan. De geoogste zuivere streekproducten worden meestal gecombineerd met het meest elementaire basisingrediënt: de Kretenzische olijfolie van hoogste kwaliteit. De volle smaak van de Kretenzische spijzen wordt nooit aangetast door een of andere geavanceerde bereidingswijze of door een overvloed aan specerijen. Dankzij de soberheid verkrijgt men heerlijke smaken. In Hotel Vritomartis brengt het menu de beste lokale en internationale gerechten op uw tafel.

Lokale tijmhoning en fijne kruiden

Kreta produceert olijfolie van hoge kwaliteit en staat bekend voor zijn wilde kruiden en tijmhoning. Overal in berg en dal groeien er kruidenplantjes, wilde bloemen en dopheide. Wie van de gelegenheid gebruikt maakt om het binnenland van Kreta te gaan verkennen, zal vaak grote groepen bijenkorven zien op de hellingen. Allerlei imkerproducten zijn te koop in de winkels in de streek maar ook in de kleine supermarkt van het hotel. Uiteraard proeft u de producten ook in de lokale gerechten. Nog meer kruiden die in Kreta gedijen zijn: oregano, rozemarijn, marjoraan, bergthee (Sideritis syriaca), dictamus en salie.

Tuinbouwproducten uit eigen moestuin

Zoals overal in het Middellandse-Zeegebied vormen vers fruit en groenten ook in Kreta de basisingrediënten van de voeding. Bij Vritomartis gebruiken we zo veel mogelijk streekvruchten en -groenten. Op die manier zijn zowel de versheid als de kwaliteit verzekerd, twee essentiële voorwaarden die ons helpen aan de hoge eisen van onze gasten te voldoen.

Een aantal Kretenzische specialiteiten die u in vele tavernes zult terugvinden, maar ook in het restaurant en het buffet van het hotel, en die u absoluut moet uitproberen, zijn de volgende:

Kretenzische "dakos"

Sobere lichte maaltijd bestaande uit een dikke beschuit van gerst, overgoten met olijfolie en daar bovenop fijngesneden stukjes tomaat. Met de volle smaak van echte tomaat!

Weikaas

Kretenzische gerste-beschuit met daarop zuur-zoute kwark, bestrooid met oregano en gedrenkt in olijfolie. (Er zijn meerdere soorten kwark. De Dagmarkt van Chania is ongetwijfeld de ideale plek om kennis te maken met de zuivelproducten en er uitgebreid van te proeven).

Sfakiaanse stoofschotel ("tsigariastò")

Een traditioneel gerecht met lamsvlees van de streek, bereid met olijfolie en uien. Wordt opgediend met gekookte bladgroenten en is buitengewoon lekker.

Gekookte bladgroenten ("stamnagàthi")

Wilde groene prikkelgroente uit de bergen, opgediend met olijfolie en citroen.

Pastei ("pita")

Men vindt ze overal in Kreta, met verschillende benamingen. Gewoonlijk wordt de "pita" gemaakt van hetzelfde deeg als voor pasta, maar hier wordt het deeg gefrituurd in een weinig olie i.p.v. gebakken in de oven, wat de pita heel krokant maakt. Er is hartige pita gevuld met zachte kaas en verse groenten, maar ook zoete pita met citroen-, kaneel-, honing- of vanillesmaak. Typisch voor onze streek is enerzijds de Sfakiaanse spinazie-pita en anderzijds de Sfakiaanse pita gevuld met verse kaas die hetzij zacht is van smaak (anthótiri) hetzij gezouten (mizíthra). Ziet u "pita" op het menu staan, aarzel dan niet maar proef!

In Hotel Vritomartis worden er dagelijks heel wat staaltjes van de Kretenzische keuken ten beste gegeven, opdat u er elke dag opnieuw van kunt eten en genieten. Laat de streekproducten een deel worden van uw naturistenvakantie, u zult er zeker geen spijt van hebben. De meeste van die specialiteiten serveren we aan de poolbar of tijdens het diner.

Bezoek het fotoalbum op deze site voor meer foto's van de streekgerechten die in Hotel Vritomartis worden bereid.